2021-03-24 12:10:11• hírek • Szatmár.ro

Folytatódnak a tavaly elkezdett beruházások Vetés községben

Elkészült Vetés község költségvetéstervezete az idei esztendőre, viszont Ilyés Gyula polgármester szerint csak akkor fognak tiszta képet látni, annak tekintetében, hogy miből mennyit lehet idén megvalósítani, ha már valós számokat fognak látni, azaz megérkezik a tényleges költségvetés.

Tervek vannak szép számban, de bizonyára lesz olyan beruházás, ami az idei évben már nem fog elkészülni, ennek pedig vélhetően anyagi okai lesznek. De a községvezető bizakodik, reménykedik abban, hogy lesz miből gazdálkodni 2021-ben.

Ami egyelőre még komoly bizonytalanságot jelent, az az, hogy a kormány mekkora arányban fogja állni a község fogyatékkal élő személyeinek jövedelmét. Az ígéretek szerint 90%-os fedezetre lehet számítani, viszont Ilyés szerint tavaly is csak 50%-ot kaptak, azelőtt meg még kevesebbet, ami hatalmas kiesést jelent egy község számára. Vetés községben mintegy 35 fogyatékkal élő személyt tartanak számon, ez nagyjából egy 1,5–2 millió lejes éves keretet jelent, viszont, ha ennek az összegnek tényleg kifizeti a 90%-át az állam, sok pénz megmarad beruházásokra. „Mi a költségvetéstervezet elkészítésekor a megígért 90%-kal számoltunk, viszont ha ezt mégsem kapjuk meg, akkor lesznek tételek, amelyek nem fognak beleférni az idei büdzsébe” – mutatott rá a polgármester.



Ami a főbb terveket illeti, van belőlük szép számmal, ezekről is tájékoztatta szerkesztőségünket az elöljáró. Elmondta, megkezdődik a vetési és óvári ivóvíz- és csatornahálózat bővítése. Mindkét településen évek óta működik ez a két szolgáltatás, de egyik településen sem fedik le teljesen az igényeket, főként Vetésben nem, ahol 2012-óta (ekkor adták át a régi rendszert) számos új utca jött létre. A tavaly megtörtént a licit, Ilyés szerint pedig az idei évben végre megjelennek a munkagépek is, megkezdődhet a bővítés. Idén előbb Óváriban fogják teljes egészében befejezni a közművesítést, majd megkezdődik Vetésben is a munka, de nagy az esély rá, hogy a községközpontban csak jövőre fognak a végére érni a bővítésnek.

Folytatódik az utcák modernizálása is

2021-ben elindul az önkormányzat nagy utcamodernizálási csomagjának második etapja is. A tervek elkészítésekor Vetést és Óvárit négy csoportra tagolták, ezek közül egy-egy mindkét faluban elkészült, tehát a beruházás fele. Óváriban maradt hét, míg Vetésben több új utca. A folytatásban előbb Óváriban szeretnének elkészülni az aszfaltozással, hiszen – ahogy Ilyés Gyula is fogalmazott – ez egy régi adósság a falubeliek felé, majd ezt követően a vetési új utcák korszerűsítésével fog véget érni ez a beruházási csomag.



Bővíteni kell a gázhálózatot is

A 2021. év másik fontos terve a gázhálózat bővítése lenne. Tavaly befejeződött a fő hálózat kiépítése a község mindhárom településén, viszont maradtak itt-ott olyan utcavégek vagy kis utcák, ahová nem ér el a hálózat, ezeket még az idei évben szeretnék orvosolni.

Bár Decebal településen gáz már van, viszont az ivóvíz- és a csatornahálózat nem épült még meg, ezért az utcák modernizálása sem jöhetett szóba. Most jó hír, hogy a közművesítésről szóló pályázat ki lett licitálva, így várhatóan az év második felében a munkát is megkezdheti az Apaserv. Ez a beruházás 2023-ig kell befejeződjön. Addig is a vetési önkormányzat már az utcák modernizálásának tervén dolgozik, hogy amint a vizes munkálat véget ér, el lehessen kezdeni az utak aszfaltozását. „Abban reménykedünk, hogy az európai unió által ígért gazdaságélénkítő csomagba ennek a finanszírozása bele fog férni, sőt, már a vetési utcák korszerűsítését is szeretnénk akár ebből megvalósítani” – mutatott rá Ilyés.

További tervek és beruházások

Az idei év egy másik beruházása, mely már áprilisban megkezdődik, egy szabadtéri fitneszpark és gördeszkapálya építése lesz Vetés központjában, amit Európai Uniós finanszírozásból fognak megépíteni.

Ugyanakkor készülnek a vetési iskola bővítésének, valamint egy bölcsőde építésének tervei is. „Nagy igény van a bölcsődére, sok a fiatal család, és sok a gyermek is, bízunk abban, hogy a Cseke Attila fejlesztési miniszter által is megígért bölcsődeprogramból mi is kaphatunk egy szeletkét, az iskolabővítést pedig ugyanabból a gazdaságélénkítő programból valósítanánk meg, amit korábban említettem.” – magyarázta a polgármester.

A várható beruházások kapcsán végül az elöljáró elmondta, elkészült egy sportcsarnok építését célzó pályázat is, melyet az Országos Befektetési Alaphoz (CNI) küldtek el. „Hogy erre mikor várható finanszírozás, nem tudni, de a dokumentáció elkészült, így ha esély mutatkozik egy ilyen létesítmény megpályázására, nekünk kész lesz a tervünk” – tette hozzá.

Végezetül, szerkesztőségünk arra vonatkozó kérdésére, hogy hogyan sikerült megbirkózzon koronavírus járvánnyal a község, Ilyés Gyula elmondta, megtettek minden szükséges óvintézkedést, ennek ellenére a tavaly nyáron volt egy erősebb hullám, amikor kis időre kénytelenek voltak bezárni az önkormányzatot is, de azóta némiképp sikerül úgy átvészelni ezt az időszakot, hogy minél kevesebbet érezzen ebből a lakosság.


Igaz jelenleg is vörös forgatókönyv van érvényben a községben, viszont az online oktatás jól működik, a diákok és a tanárok is elégedettek. Egyelőre csak abban reménykednek a helyzet nem lesz súlyosabb, és hamar sikerül megszabadulni a járványtól.  

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: